JAMB Chemistry Questions and Answers for 2022/2023 (CBT)

JAMB Chemistry Questions and Answers for 2022/2023 (CBT)

You will even see nowadays and the next day JAMB Chemistry questions and solutions and the way JAMB Chemistry questions are set and the whole lot you want to realize approximately the JAMB CBT examination.

You are welcome to 2022 JAMB Chemistry questions and solutions. Before we flow to Jamb Chemistry query and answer, it’s far vital you realize the hints and what JAMB units in Chemistry that might assist you rating excessive for your Jamb Chemistry examination.

 

The mystery to passing any examination is extensive study. That said, getting a excessive rating in Jamb is what each Jamb candidate dreams however a few candidate’s expectancies do now no longer come into reality.

 

1 Tricks to reply Jamb Chemistry Questions

2 Jamb Chemistry Practice Question (Expo)

2.1 Continue Reading Jamb Chemistry Questions and Answers

Tricks to reply Jamb Chemistry Questions

Knowing a few constants like mass and the atomic quantity of factors in chemistry, Avogadro’s quantity, the mass of the proton, neutron and electron, velocity of mild e.t.c will assist you to reply a few bonus questions requested through Jamb with out giving a few constants.

It is likewise vital to be aware a few famous concepts and legal guidelines in chemistry as maximum of them might shape a part of the query you may see for your Jamb Chemistry questions.

 

Due to no time or loss of it, let’s speedy flow to 2022 Jamb Chemistry questions and solutions.

 

Jamb Chemistry Practice Question (Expo)

JAMB 2021 Chemistry Answers Loading…

 

Note: The questions beneath are strictly for practice.

 

1. What is the form of a molecule of CCl4?

 

A. Pyramid

 

B. tetrahedral

 

C. Trigonal planar

 

D. linear

 

ANSWER: B (Tetrahedral)

 

2. A pattern of fueloline with an preliminary quantity of 2.five dm3 is heated after which allowed to make bigger to 7.five dm3 at steady at stress. What is the ratio of the very last temperature of the preliminary absolute temperature?

 

A. three:1

 

B. 1:three

 

C. 2:five

 

D. five:2

 

ANSWER: A (three:1)

 

three. 6g of Mg became to 100cm3 of one moldm3 H2 SO4 . What mass of Mg remained undissolved? (Mg = 24)

 

A. zero.24g

 

B. 2.4g

 

C. three.6g

 

D. zero.36g

 

ANSWER: C (three.6)

 

4. Which of the subsequent will act as each oxidizing retailers and lowering retailers?

 

A. H2 S

 

B. NH3

 

C. Cl2

 

D. SO2

 

ANSWER: D ( SO2 )

 

five. A metallic which may be used as sacrificial anode for stopping corrosion of duration of iron pipe is

 

A. copper

 

B. magnesium

 

C. silver

 

D. lead

 

ANSWER: C (Silver)

 

6. Which of the subsequent will increase as boiling water modifications to steam?

 

A. Temperature of the system

 

B. diploma of ailment of the system

 

C. quantity of molecule

 

D. Activation energy

 

ANSWER: B (Degree of ailment of the system)

 

7. Which of the subsequent is solid to warmth

 

A. NaHCO3

 

B. ( NH4 )2 SO4

 

C. Ag NH3

 

D. K2 CO3

 

ANSWER: D ( K2 CO3 )

 

8. Which of the subsequent will precipitate in dil. HCl

 

A. ZnS

 

B. Na2 S

 

C. Fe S

 

D. CuS

 

ANSWER: D ( CuS )

 

9. Which of the subsequent does NOT incorporate aluminum as a component?

 

A. Over-head cables

 

B. Duralumin

 

C. Container for caustic soda

 

D. Container for trioxonitrate (v) acid

 

ANSWER: C (Container for caustic soda)

 

10. The elimination of rust from iron through remedy with tetraoxosulphate (vi) acid is primarily based totally at the

 

A. Hydrolysis of the iron

 

B. Reaction of acid with base

 

C. Oxidation of the rust

 

D. Dehydration of the iron

 

ANSWER: D ( Dehydration of the iron )

 

See: JAMB Chemistry Syllabus

 

11. Which of the subsequent constitutes a mixture? I. Petroleum II. Rubber latex III. Vulcanizer’s answer IV. Carbon (iv) sulphide

 

A. I, II and III

 

B. I, II and IV

 

C. I and II best

 

D. I and IV

 

ANSWER: A ( I, II and III)

 

12. 30 cm3 of oxygen at 10 surroundings stress is located in a 20 dm3 box. Calculate the brand new stress if the temperature is saved steady.

 

A. 6.7 atm

 

B. 15.zero atm

 

C. 6.zero atm

 

D. 66.zero atm

 

ANSWER: A ( 15.zero atm)

 

13. A pattern of fueloline exerts a stress of 8.2 atm while limited in a 2.ninety three dm3 box at 20c. The quantity of moles of fueloline withinside the pattern is

 

A. 1. 00

 

B. 2.00

 

C. three.00

 

D. 4.00

 

ANSWER: A ( 1.00)

 

14. A amount of air exceeded thru a weighted quantity of alkaline pyrogallol. An boom withinside the weight of the pyrogallol might end result from the absorption of

 

A. nitrogen

 

B. neon

 

C. argon

 

D. oxygen

 

ANSWER: D ( Oxygen)

 

15. There is a huge temperature c programming language among the melting factor and the boiling factor of metallic because:

 

A. metals have a completely excessive melting factor

 

B. metals behavior warmth very unexpectedly

 

C. melting does now no longer wreck the steel bond however boiling does

 

D. the crystal lattice of metallic is without difficulty broken

 

ANSWER: A ( metals have very excessive melting factor)

 

sixteen. Copper (II) tetraoxosulphate (IV) is extensively used as

 

A. fertilizer

 

B. fungicide

 

C. Disinfectant

 

D. purifier

 

ANSWER: B ( fungicide)

 

17. Which of the subsequent materials isn’t a homogeneous mixture?

 

A. filtered sea water

 

B. smooth drinks

 

C. flood water

 

D. writing ink

 

ANSWER: C ( floodwater)

 

18. Ethene, while exceeded into focused H2SO4, is unexpectedly absorbed. The product is diluted with water after which warmed to produce

 

A. Ethanol

 

B. diethyl ether

 

C. ethanal

 

D. diethyl sulphate

 

 

ANSWER: A ( Ethanol)

 

19. A sure liquid has a excessive boiling factor. It is viscous, non-toxic, and miscible with water to be hygroscopic; this liquid maximum probable to be

 

A. CH3CH2CH2CH2OH

 

B. CH3CH2CHOH3

 

C. CH3CH2CH2CH2OH3

 

D. CH3OHCHOH2OH

 

ANSWER: D (CH3OHCHOH2OH)

 

Continue Reading Jamb Chemistry Questions and Answers

20. Which of the subsequent assertion is TRUE of the whole hydrolysis of a glyceride through sodium hydroxide?

 

A. three moles of NaOH are required for every mole of glyceride

 

B. three moles of glycerol are produced

 

C. best one mole of cleaning soap is shaped

 

D. focused H2SO4 is critical for the final touch of the response.

 

ANSWER: A (three moles of NaOH are required for every mole of glyceride)

 

 

21. A piece of radioactive detail has to begin with 8.zero×10^22 atoms. The 1/2 of lifestyles of days after sixteen days the quantity of atom is

 

A. five×10^21

 

B. five×10^22

 

C. 25×10^21

 

D. 25×10^22

 

ANSWER: B (five×10^21)

 

22. Chlorine is a not unusualplace bleaching agent. This isn’t authentic with

 

A. moist litmus paper

 

B. printers ink

 

C. moist pawpaw leaf

 

D. maximum moist material dyes

 

ANSWER: B (printers ink)

 

23. Calcium bureaucracy complexes with ammonia because

 

A. it’s far a transition metallic

 

B. it’s far an s-block detail

 

C. it has empty d-orbital

 

D. it bureaucracy colourless compounds

 

ANSWER: C (it has empty d-orbital)

 

24. The IUPAC call for CICH2-CH2-CH2-OH is

 

A. 1-chloropropan-three-ol

 

B. three-chloropropan-1-ol

 

C. 1 cholorpropano

 

D. three-chloropropanol

 

ANSWER: B (three-choropropan-1-ol)

 

25. An natural compound decolourized acidified KMnO4 answer however didn’t react with ammonical AgNO3 answer. The natural compound is probable?

 

A. a carboxylic acid

 

B. Alkane

 

C. Alkene

 

D. Alkyne

 

ANSWER: D (Alkyne)

 

26. A sure quantity of fueloline at 298k is heated such that its quantity and stress are actually 4 instances the unique values. What is the brand new temperature?

 

A. 18.6K

 

B. 100.0K

 

C. 298.0K

 

D. 4768.0K

 

ANSWER: D (4768.0K)

 

27. The boiling factor of water, ethanol, toulene and butan-2-ol are 373.0k, 351.3k, 383.6k and 372.5k respectively, which liquid has the very best vapour stress at 323.0k

 

A. water

 

B. toluene

 

C. ethanol

 

D. butan-2-ol

 

ANSWER: C (ethanol)

 

28. The characteristic of sulphur throughout the vulcanization of rubber is to

 

A. act as a catalyst for the polymerization of rubber molecules

 

 

B. convert rubber from thermosetting to thermoplastic polymer

 

 

C. shape chains which bind rubber molecules together

 

D. wreck down rubber polymer molecules

 

ANSWER: C (shape chains which bind molecules together)

 

29. Complete dehydrogenation of ethyne yields

 

A. benzene

 

B. methane

 

C. ethane

 

D. propane

 

ANSWER: D (propane)

 

30. Mixing aqueos answer of barium hydroxide and sodium tetraoxocarbonate (iv) yields a white precipitate of

 

A. Barium oxide

 

B. Sodium tetraoxocarbonate

 

C. Sodium hydroxide

 

D. Barium tetraoxocarbonate

 

ANSWER: D (Barium tetraoxocarbonate)

 

31. Which of the subsequent conducts electricity?

 

A. Sulphur

 

B. Graphite

 

C. Diamond

 

D. Red phosphorous

 

ANSWER: B (graphite)

 

32. Which of the subsequent compound is NOT the perfect shaped compound while the discern metallic is heated in air?

 

A. Calcium oxide

 

B. Sodium oxide ( Na2O )

 

C. Copper (II) oxide (CuO)

 

D. tri-iron tetraoxide (Fe2O)

 

ANSWER: D (tri-iron tetraoxide (Fe2O))

 

33. When marble is heated to 1473K, some other whiter strong is received which reacts vigoriously with water to present an alkaline answer. The answer contains

 

A. NaOH

 

B. KOH

 

C. Mg(OH)2

 

D. Ca(OH)2

 

ANSWER: D ( Ca(OH)2 )

 

34. Which of the subsequent roles does sodium chloride play in preparation? It

 

A. reacts with glycerol

 

B. purifies the cleaning soap, hurries up the decomposition of fats and oil

 

C. separates cleaning soap from glycerol

 

D. converts the fats acid to its sodium salt

 

ANSWER: C ( separates cleaning soap from glycerol )

 

35. Which of the subsequent is used as a moderator to manipulate nuclear fission?

 

A. Lead

 

B. Heavy water

 

C. Iron

 

D. Chromium

 

ANSWER: B ( heavy water)

 

36. One of the energetic additives of baking powder is

 

A. MgSO4

 

B. NaHCO3

 

C. CaSO4

 

D. NaCl

 

ANSWER: B ( NaHCO3 )

 

37. H2SO4 is used to put off rust at the floor of iron (picking) earlier than electroplating. The sort of response worried is

 

A. redox response

 

B. Neutralization

 

C. Double decomposition

 

D. Hydrolysis

 

ANSWER: A ( redox response)

 

38. Silver chloride turns grey while uncovered to daylight because

 

A. the silver ion is decreased to silver

 

B. the silver io is oxidized to silver

 

C. silver is transition metallic

 

D. the silver chloride bureaucracy complexes withinside the sun

 

ANSWER: C ( silver is transition metallic)

 

39. which of those compounds reveals resonance

 

A. benzene

 

B. ethanol

 

C. propene

 

D. butyne

 

ANSWER: A ( Benzene)

 

40. The oxidation quantity of oxygen in BaO2 is

 

A. -2

 

B. -4

 

C. -1

 

D. zero

 

ANSWER: C ( redox response)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*